Huurders van gemeentelijke gebouwen in Arnhem willen graag snel een duurzaam gebouw. De gemeente kan dat helaas niet voor iedereen zo snel realiseren.
Daarvoor is de opgave te complex. Het is logisch dat de huurder sneller wil: die profiteert van de lagere energielasten. Maar de gemeente kan niet alles tegelijk aanpakken.
Begin is er
Marianne de Widt, hoofd vastgoed in Arnhem: "De vastgoedportefeuille van de gemeente is heel divers: van scholen en zwembaden tot een schouwburg. Ons team is zo'n 100 panden aan het aanpakken en duurzaam aan het maken. Het begin is er: er liggen 6000 zonnepanelen op allerlei daken en er brandt LED-verlichting in twee parkeergarages. Maar er is ook nog veel te doen."
Inzichtelijk voor bestuurders en huurders
"Ik kijk soms met enige jaloezie naar hoe ver anderen al zijn met de verduurzaming", zegt Marianne. “We kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Dit jaar willen we vooral de monitor verder op de rit krijgen, zodat resultaten ook voor bestuurders en huurders inzichtelijk worden. Het is niet gemakkelijk om alle gegevens bij elkaar te krijgen. De inrichting van de gemeentelijke organisatie en administratie is daar nog niet op ingericht: gegevens zijn verspreid en moeten eerst worden samengebracht."
Grote verschillen gevonden
We hebben voor elkaar gekregen dat we het energiegebruik kennen. En we hebben het verbruik per m2 per jaar van twee sporthallen met elkaar te vergelijken. De ene bleek dubbel zoveel te verbruiken als de ander. We moeten nog bespreken wat we met deze informatie gaan doen.
Geld, geld, geld
De benodigde aanpassingen in de gebouwen nemen we mee in het MJOP. Vast onderdeel van de aanpassingen zijn sowieso zonnepanelen en ledverlichting. Ook hebben we al veel bereikt met bewegingsmelders. Daar krijg je geen spijt van en verdien je terug. Maar bijvoorbeeld voor het isoleren van de gebouwen en ook voor het monitoren van energieverbruik is extra geld nodig, veel geld.'
Samen ontwikkelen
De gemeente Arnhem is actief in het Bouwstenen-ontwikkelprogramma ‘Sturen op basis van feiten’. Roeland van der Zee, wethouder in Arnhem, onderschrijft het belang daarvan. Marianne deelde de aanpak en ervaring van de gemeente rond dit onderwerp tijdens een actualiteitencollege in juni 2021. Zie ook de aanpak van de verduurzaming in Arnhem van jaar tot jaar op de site van Bouwstenen.
Meedoen?Dat kan! Meld je aan voor een of meer actualteitencolleges die we in het najaar organiseren. Iedereen kan meedoen.
Speciaal voor wethouders van gemeenten organiseren we op 24 september 2021 een bestuurlijk oploopje over de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed. Word partner van Bouwstenen en maak elkaar wijzer. Bel voor meer informatie naar 033-2584337 of mail naar nieuws@bouwstenen.nl. |
Meer informatie
- Overzicht: Aanpak verduurzaming bij Arnhem van jaar tot jaar
- Ontwikkelwerk: Sturen op basis van feiten - Bouwstenen
- Film: Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt monitor om te sturen op feitelijk energiegebruik - Bouwstenen
- Film: Dashboard helpt gemeente Utrecht bij verduurzaming - Bouwstenen
- Artikel: Bestuurders steunen voorstel openbaar maken energiegebruik - In Control! 2019
- Informatie: Duurzaam en fris met aanpak van andere organisaties
- Bericht: Royal HaskoningDHV doet het ook - Bouwstenen, 5 juli 2021
- Overzicht: De aanpak van Carmel College