LinkedInYouTubeTwitter

2504 Didam en Opstalrecht

Op 15 april wordt het netwerk vastgoedjuristen met koffie en een gemeente Arnhem-TomPouce ontvangen in het stadskantoor van de gemeente Arnhem. We zijn met een aardige groep bij elkaar om eens goed de diepte in te gaan rondom Didam en Opstalrecht. Over het onderwerp vluchtelingenopvang praten we volgende keer verder.

Didam - de ontwikkelingen

Eerst geven Tim Kemerink en Deirdre Swiers, van Metafoor Vastgoed, een update van de jurisprudentie over Didam in de vorm van een uitgebreide casus. Zo zijn er weer een aardig aantal gemeenten geweest die voor de rechtbank hebben moeten verschijnen omdat ze de regels van het Didam-Arrest niet zouden hebben gevolgd. Ook de impact van het Didam-II Arrest is besproken. 

 

De belangrijkste lessons learned zijn wel dat je heel goed moet onderbouwen welke keuzes je maakt, en hier transparant in bent. Ook is het vaak wél mogelijk om één op één te gunnen, bijvoorbeeld  omdat de situatie van de ene partij substantieel anders is dan die van andere partijen. Vele casussen van de deelnemers en constructies waarbij je niet te maken hebt met Didam zijn besproken, waardoor we weer verder kunnen in de diverse gemeenten.

Didam-beleid

De ontwikkelingen in de jurisprudentie onderstrepen het belang maken het nog wenselijker om Didam-beleid te formuleren, omdat dit bijdraagt aan de argumentatie van beslissingen rondom uitgifte van onroerend goed aan een partij. Er is beleidsruimte, en daarom wordt je ook sneller afgerekend als je de uitvoering van de wet niét in beleid vastlegt. Hier is het advies om in een apart beleidsstuk te beschrijven hoe de gemeente de regels rondom het Didam-Arrest uitvoert en dit bij de herziening van de vastgoednota te integreren. Op onze site vind je voorbeelden van hoe gemeente omgaan met het Didam-Arrest hebben vertaald in beleid. We sluiten af met een open deur: een proces dat borgt dat het beleid bekend is en wordt uitgevoerd binnen de gemeente verdient ook aandacht.

Opstalrecht - sportaccommodaties

Evelien van den Brink en Deirdre Swiers leiden het ontwerp in en bespreken waar je rekening mee moet houden als gemeente rondom het opstalrecht. En dat is nogal wat! En liefst neem je alle punten meteen mee bij het afgeven van het opstalrecht. Wil je bijvoorbeeld het opstalrecht terug als er bijna geen leden meer zijn van een club? Hoe voorkom je dat je meebetaalt aan een pand en vervolgens in het kader van de vergoedingsregeling nog een keer voor het pand moet betalen bij opheffen van de opstal? Hoe voorkom je ongewenste overdrachtsbelasting en waar betrek je de notaris? Bij de berekening van de vergoeding voor het opstalrecht kwam de wet markt en overheid ook nog voorbij. We bespreken onze eigen casussen en gaan met een hoop huiswerk naar huis. 

 

 

Wat volgt?

  • We zullen nog artikelen en meer informatie delen rondom de Didam-beleid en Opstalrecht.
  • Tijdens de volgende bijeenkomst, die na de zomer zal plaatsvinden, gaan we het graag hebben over de  juridische aspecten rondom vluchtelingenopvang, woonwagenkampen, kostprijsdekkende huur/het algemeen belang besluit. Het wordt weer een mooie agenda!
Image

Meer informatie

  • Presentatie: Vastgoedjuristen (Bouwstenen, april 2025)

  • Presentatie: Deirdre Swiers, Tim Kemerink en Evelien van den Brink  (Metafoor, april 2025)

  • Webpagina: Didam Arrest - Jurisprudentie en Didam Beleid